Mozilla Firefox Mobile OS намери подкрепа сред мобилните оператори

Операционната система за мобилни телефони Mozilla Firefox OS намери подкрепа сред мобилните оператори. Първите устройства задвижени с Firefox ще бъдат на производителите TCL Communication Technology (Alcatel) и ZTE.Mozilla Firefox OS Мобилните оператори, които проявяват интерес към Firefox OS са Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica и Telenor.

Подкрепата към Firefox OS расте сред индустрията като производителя на един от най-ползваните уеб браузъри анонсира, че мобилната операционна система ще използва името Firefox (Firefox OS). Операционната система Firefox ще използва изцяло отворени технологии и всички приложения за мобилни телефони с Firefox OS ще могат да бъдат разработени под HTML5.

Мобилните оператори Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica и Telenor залагат на отворената Firefox OS за операционна система на сматфоните, които ще предлагат.

Производителите на мобилни устройва TCL Communication Technology (марката Alcatel One Touch) и ZTE анонсираха скоро, че те ще произведат първите устройства с Mozilla Firefox OS. Устройствата ще бъдат със Snapdragon™ процесори от Qualcomm. На пазара първите смартфони с Firefox OS ще се появят в Бразилия в началото на 2013 под марката Vivo, която е собственост на мобилният оператор Telefónica.

Mozilla и другите участници в проекта желаят проекта да е изцяло отворен и скоро проекта ще бъде предложен на W3C за стандартизация.

Пускането на отворена мобилна операционна система следва мисията на Mozilla да подкрепя иновациите и отворените технологии за уеб потребителите и разработчици.

каза Gary Kovacs, CEO на Mozilla Foundation.

142 views