Mozilla Firefox като уеб платформа за игри

Mozilla, организация с нестопанска цел, посветена на насърчаването на откритост, иновациите и възможностите на Web, се е заела да развие уеб като платформа за развитие на игри от висок клас.

С последните нововъведения на Mozilla в JavaScript езика, разработчиците на игри и издателите вече могат да се възползват от бързо изпълнение на кода в браузъра без допълнителни разходи, свързани с трети страни плъгини като Flash например. Развитието на JavaScript езика позволява на разработчиците на игри да разпространяват визуално зашеметяващи и бързи игри на милиарди хора по-лесно и по-евтино, отколкото преди.

Всичките тези подобрения свързани с оптимизирането на JavaScript езика се дължат на JavaScript модула ams.js, който оптимизира изпълнението на JavaScript код във Firefox. С развитието на тази технология Mozilla отварят пътя към 3D Web базирани игри на мобилни устройства като развитието на JavaScript ще продължи.

Mozilla работят със сътрудничеството на Epic Games. С развитието на тази нова технология, Mozilla помогна на Epic Games да представят популярната игра Unreal Engine 3 в уеб пространството. С това нововъведение разработчиците скоро ще бъдат в състояние да разкрият неограничените възможности на уеб. И може би в близко бъдеще много от популярните заглавия на игри ще имат своя версия за уеб.

В това видео може да видите играта Unreal Engine 3 подкарана под Mozilla Firefox

Mozilla отваря пътя на много разработчици на игри към уеб базираните игри към мобилната среда. Част от имената, които работят заедно с Mozilla са Disney, EA и ZeptoLab. Тези имена в гейм индустрията използва технологията на Mozilla да оптимизират своите игри за уеб.

Разработчиците могат да качват забавни игри и приложение във Firefox Marketplace. Firefox Marketplace в момента е достъпен като preview за Firefox за Android и по-късно тази година за Firefox OS.

125 views