Mozilla и Samsung разработват нов уеб browser engine

Както знаме мисията на Mozilla е да подобрява уеб като платформа за всички. Mozilla се подготвя за утрешните по-бързи и многоядрени процесорни архитектури. Ето защо Mozilla започна сътрудничество със Samsung, което сътрудничество е разработило технология за Web браузър engine-а наречен Servo.

Servo е опит да се направи Web browser engine от наново, с използването на новите процесорни архитектури и изчислителна мощ, която новите компютри вече имат. Servo е написан на Rust, нов и безопасен системен език разработен от Mozilla с помощта на разрастваща се група от ентусиасти.

Samsung

Rust достигна версия 0.6 в своето развитие и през последните години вече се доближава до стабилна версия. Rust има за цел да се ползва за същите цели, за които C++ се ползва през последните години. Езика предлага прецизен контрол върху хардуерните ресурси, ефективно високо ниво, но освен това езика е “безопасен по подразбиране” и предотвратява цели класове от грешки в управлението на паметта, които водят до катастрофи и уязвимости в сигурността. Rust предлага леки примитиви, които го правят лесен за програмистите да използват възможностите на много ядра на настоящите и бъдещите процесори.

Mozilla Firefox logo

През следващата година от Mozilla ще се опитат да представят първата стабилна версия на езика Rust. Езика ще бъде изчистен, библиотеките ще бъдат обогатени и нови среди за разработване ще бъдат направени за по-лесна работа с езика. От Mozilla ще използват новите технологии за изграджането на по-бърз и безопасен браузър engine за нуждите на потребителите. Mozilla и Samsung разглеждат и тестват възможностите на новите мобилните платформи.

Съгласно идеята за отворен уеб, Mozilla е пуснала кода на Rust и Servo в GitHub. Може да прочетете повече на следните линкове:

421 views