Facebook представи Graph Search Beta

Тази сутрин социалната мрежа представи Graph Search, нов продукт, който позволява да търсите съдържанието, което вашите приятели и други хора в социалната мрежа споделят. С Graph Search може да въведете изречението “Мойте приятели, които живеят в Сан Франсиско”, “Снимки заснети в Копенхаген” и Facebook мигновенно показва съдържанието, което вие търсите.

Graph Search

Разработването на Graph Search е било главен приоритет на Facebook Search team повече от една година. В ранните дни на Facebook потребителите можеха да търсят основни неща като приятели, групи, събития, но тези резултати не са били много точни и изрядни. Потребителите споделят все повече и повече съдържание и това е накарало Search тима във Facebook да намери по-добър начин да намерите съдържанието, което търсите.

Предизвикателството
През 2011 година, Zuck е поискал от Search тима да направят система, която да търси през целия Search Graph. Според Ларс Расмусен, лидер на Search тима, предизвикателството е било много интересно тъй като базите данни, които има Facebook са много по-структурирани от съдържанието в уеб и за това решението на това предизвикателство не е било традиционното търсене по ключови думи.

Прототипът
Този проект представяше две паралелни предизвикателства: как би изглеждал подобен продукт и каква инфраструктура е нужна, за да се направи и поддържа. За около седмица няколко души от тима са започнали работа по проста концепция: JavaScript парсър, който да представи това, което Facebook Search тима се опитва да направи. Тима е започнал работа по парсъра като са приложили най-различни техники за парсване на текст, за да стигнат до най-удачният резултат. За пример, ако въведете “приятели Ню Йорк” парсъра ще върне резултати, които съдържат “приятели, които живеят в Ню Йорк”, “приятели, които са били в Ню Йорк” и всички подобни резултати, които са най-близки до очакваните. След около месец усилена работа върху този парсър тима е бил готов с прототип над, който да се работи до днес, когато Facebook представи Graph Search Beta.

Инфраструктурата
За това начинание тима отговорен за търсенето във Facebook е трябвало да направи подходяща инфраструктура. Повече от 1 милиард потребители ползват Facebook всеки месец, те споделят 240 милиарда снимки в сайта и това оформя около 1 трилион връзки из между различни типове от данни.

Какво да очакваме в бъдеще?
Това е само началото… Facebook ще добави Graph Search и към мобилната си версия, както и Graph Search ще бъде достъпна на различни езици.

Graph Search за момента не е достъпна в България, но можете да се добавите в списъка за чакащи и при първа възможност да използвате новата услуга.

141 views