Facebook може да закупи Opera

В Интернет се появиха слухове, че социалната мрежа Facebook може да закупи Opera Software. Opera Software е компания разработила браузърите Opera за десктоп и Opera Mini за мобилни устройства. Закупуването на Opera от Facebook ще бъде крачка, която от Facebook не са правили. Стъпването на пазара на браузъри ще бъде ново за компанията.Opera

Opera има добър дял сред мобилните устройства тъй като механизма за преглеждане на уеб страници има редица предимства пред останалите мобили браузъри. Opera Mini изпраща страници към сървър, който намалява размера на страниците и препраща по-малко количество информация към мобилното устройство, което прави по-бързо зареждането на страниците.

Opera е единственият от топ пет браузърите, който би могъл да бъде закупен тъй като три са вградени към операционни системи: Internet Explorer в Windows, Chrome в ChromeOS и Safari в OS X и iOS. Докато Firefox е част от Mozilla, която е фондация с нестопанска цел.

В момента Opera Mini може да се свали от AppStore, както знаете от Apple не позволяват в iOS да се пуска браузър от друг производител. Opera Mini не се води точно браузър, а приложение което зарежда HTML, който се препраща от сървърите на Opera, а не прави директрен рикуест към Интернет страница.

Все пак това е само слух, който не е потвърден от нито една от страните в случая.

112 views