Революцията на ултрабуците

Лаптопите са под радикална промяна с последната мода към ултрабуците. Преди време на пазара се появиха MacBook Airнетбуците, които все още се произвеждат, но нямат същия успех, както ултрабуците в момента. Откакто на пазара се появи MacBook Air много от производителите на персонални компютри започнаха да произвеждат копия на ултрабука на Apple.

Таблетите стават все по-популярни, а дори някои потребители виждат таблета като нещо, без което не могат да организират дневните си задачи. Но таблета няма да измести лаптопа поради факта, че обикновения потребител иска клавиетура и добра производителност на машината. Ултрабука дава всичко това като започнем от факта, че повечето производители пускат на пазара ултрабуците с SSD памети, които допринасят за бързината на машината. Като говорим за производителност да не забравяме и Intel Ivy Bridge процесорите, които предлагат добра производилност и по-малка консумация на енергия.

Голям принос в революцията на ултрабуците има Apple. Големият успех на iPad, iPhone и MacBook Air повлия на редица производители да търсят и прилагат различен дизайн на своите устройства като типичен пример за това е един последните ултрабуци на Lenovo ThinkPad X1.Ултрабука ThinkPad X1 е с карбонов корпус като от Lenovo твърдят, че това е “най-лекият 14 инчов ултрабук в индустрията”.

Един лаптоп, за да отговаря на името Ultrabook, което е запазена марка на Intel трябва да отговаря на следните изисквания:

  • живот на батерията над 5 часа
  • бързо “събуждане”
  • бърз трансфер през USB 3.0, Thunderbolt интерфейс или и двете
  • вградена хардуерна защита включително технология за защита против крадци и метод за аутентикация

За в бъдеще ще има още промени в ултрабуците след появата на новите Intel процесори с кодовото име Haswell, за които се твърди че имат редица подобрения в 3D графиката, консумация на енергия и по-голяма производителност.

212 views