Пазара на таблети през 2012

През 2012 година видяхме голямо разнообразние от таблети. Пазара на таблети се разрастна до такава степен, че Apple, Samsung, Microsoft и Amazon правят и невъзможното, за да заинтригуват потребителите.

Тази година Android екосистемата (в частност Google, Samsung и Amazon) представи нови устройства и дори достигна лидерски позиции на пазара за мобилни устойства в сравнение с Apple iOS. Microsoft показа нещо различно от стандартния десктоп интерфейс и тепърва ще видим развитието на Windows RT/8.

Нека видим какво показа всеки през тази година…

Apple
През март месец Apple представи iPad трето поколение и 7 месеца по-късно видяхме и iPad четвърто поколение заедно с iPad mini. За първи път Apple решиха да представят по-малък таблет и тази стъпка предприеха, за да се конкурират с по-евтиният Kindle Fire.

iPad mini

Google
През юни месец Google представи таблета Nexus 7. През октомрви месец показаха нова версия на таблет Nexus 7 3G, както и Nexus 10. Google решиха да прелагат таблети в различни размери така, че да могат да се конкурират с другите производители на таблети. За момента няма точна информация колко Nexus устройства са продадени, но за момента има голям интерес към устройството. Най-вероятно тези данни ще ги видим по време на I/O конференцията, която ще бъде през май месец 2013 година. Google работят в тясно сътрудничество с Asus за производството на Nexus таблет устройствата, които видяхме през тази година.

Google Chrome за Android

Samsung
Samsung тази година се представят много добре на пазара на таблети. Компанията за разлика от останалите имаше по-спокойна година по отношение на таблетите, но това не означава, че стоят безучастно. През февруари месец, Samsung представи Galaxy Tab 2 и Samsung Galaxy Note 10.1. Като не трябва да бъркате Galaxy Note 10.1 с Galaxy Note фаблета (phablet, нещо средно между телефон и таблет). Samsung представи през 2012 година 3 таблета вместо 5, но все още продава старите модели достатъчно добре. Южнокорейската компания се справя много добре и през последното тримесечие заема второ място по продажби на таблети.

Amazon
През септември месец Amazon представи нова версия на своя таблет с името Kindle Fire HD. Amazon със своя силен онлайн магазин успяват да продават добре своя таблет. Amazon продава таблета на цена, която е конкурентна в сравнение на другите таблети на пазара. Да не забравяме, че Amazon не печели от устройства, а от съдържанието, което предлага чрез тях. Колкото повече таблета продаде Amazon толко по-голям пазар за своите книги, филми и друго мултимедийно съдържание, което предлага компанията.

 

Microsoft
Microsoft се поучи от Amazon и Google през тази година. Редмънската компания реши да продава свой хардуер, а не само софтуер. През юни месец, Microsoft представи Microsoft Surface в Windows RT и Windows 8 версия. Това бе голяма стъпка за компанията, която може би трябваше да направят преди една, две години. Microsoft показа, че таблетите не са само за ползване, но и за продуктивност. Microsoft Surface може да бъде поръчан и с допълнителна клавиетура. Microsoft направи стъпка, която може би обърква част от потребителите, а тя е новият Metro интерфейс. Приятен, хубав и лесен за ползване интерфейс, който няма нищо общо с десктоп интерфейса, който сме свикнали да виждаме. Потребителите се затрудняват кое приложение от старт менюто е Metro приложение и кое е десктоп. Тепърва ще видим дали този ход на Microsoft ще бъде в ползва на компанията или не.

Surface

Игра на цена, размер и услуги

Apple iPad mini започва от $329
Google Nexus 7 започва от $199
Amazon Kindle Fire HD 7″ започва от $199
Samsung Galaxy Tab 2 започва от $249
Microsoft не предлага малък таблет на пазара

Apple iPad започва от $499
Google Nexus 10 започва от $399
Amazon Kindle Fire HD 8.9″ започва от $299
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 започва от $399
Microsoft Surface RT започва от $499

Повечето компютри днес може да бъдат закупени в диапазона от $500 до $2,500. За да закупите таблет през 2012 може да похарчите по-малко от $1000 и дори по-малко от $500 без да се притеснявате, че ще закупите някоя безизвестна марка тъй като големите производители предлагат достъпна цена за всички.

Най-голямата разлика между всички таблети е безспорно екосистемата. Всяка има своите плюсове и минуси, но най-важно е да има разнообразие от приложения. В този списък не виждаме RIM Blackberry нито пък Symbian, защото те нямат този голям набор от приложения, които могат да предложат на милионите потребители.

Какво да очакваме през 2013 година?

Тази година бе изпълнена с патентни битки, но това не попречи на пазара за таблети. Патентните войни най-вероятно ще продължат и през 2013 година. Очакваме от компаниите да предложат още таблети и избора ще става все по-голям, което не бе така преди 3 години. Пазара на таблети се разрастна изключително бързо и ще продължи в същото темпо. През 2013 ще видим развитието на Windows RT/8 и продължнието на битката за първо място между Android и iOS.

177 views