Личен облак? Алтернативи на облачните решения

Нуждата от запазването на информация в днешно време е неоспорима, но преди всичко това е въпрос на избор. Онлайн решенията за backup на данни може да струват пари и изискват добра Интернет връзка, която не е достъпна за всички.

Външни дискове
Преди няколко години, когато облака като решение за съхранение на данни не бе особено популярно сред масовия потребител много хора прибягваха да външните дискове или флашки за backup на данни. Както знаем качването на данни от PC на флашка е доста по-бързо отколкото да си качим информацията в Google Drive или Dropbox особено чрез USB 3.0. Като цена съхранението на данни на външни дискове не е особено скъпо и е удачно решение в повечето случаи.

Но какво се случва когато външния диск се повреди? Общо взето това се случва толкова често колкото се поврежда и твърдия диск на Вашия PC.

Peer-to-peer backup
Едно от големите предимства на съхранението на данни в облака е че данните са запазени на отдалечено и в повечето случаи сигурно място. Като алтернатива на запазването на данни на флашка и огнеопорна кутия, където мислите че данните са Ви защитени онлайн решението звучат много примамливо.

CrashPlan е облачна backup услуга, която позволява безплатно да направите backup на Вашите данни в PC на Ваш приятел. Вашите данни ще бъдат запазени и криптирани на отдалечено място и могат да бъдат достъпни само ако се ауторизирате че това сте Вие. Но това решение си имат своите недостатъци. Процеса за запазване на данни отнема значително повече време отколкото, ако си запазите данни локално, данните минават през Интернет и изискват добра мрежова връзка с Интернет, компютъра върху който запазвате данните трябва да бъдат включен и свързан към Интернет и да има достатъчно дисково пространство.

Western Digital My Cloud

Личен облак (Private cloud)
Едно от големите предимства на съхранението на данни в облака, е че можете да достъпвате данните виртуално от всякъде и почти от всяко устройство. Продукта на Western Digital (WD) My Cloud предлага същите удобства. My Cloud предлага 2 терабайта или повече място за съхранение и приложения за Android и iOS, които Ви позволяват достъпа на данните съхранени на диска независимо, където сте. Приложенията могат лесно да бъдат интегрирани с услуги като Dropbox, Google Drive и SkyDrive като ще можете лесно да прехврълите данни от Вашия My Cloud към облачните услуги и обратно.
Данните с които работим ежедневно растат, както и употребата на мобилни телефони и таблети ни поставят сред проблема къде да запазим снимките, файловете и другите файлове с инфромация.

Източник: www.pcworld.com

343 views